Bölüm hocalarımızdan Doç. Dr. Tuğba Yılmaz’ın Cansu Karakuş ile yaptığı sistematik derleme çalışması Trauma, Violence, and Abuse dergisinde yayımlandı.
Orta Doğu'da devam eden çatışmalar, Suriyeli mültecilerin önemli bir akınına yol açarak onları ciddi travmatik deneyimlere maruz bıraktı ve bir dizi ruh sağlığı sorununa da kapı araladı. Bu sistematik inceleme kapsamında Suriyeli mültecilerle yapılan psikolojik tedavi çalışmalarında kullanılan psikoterapötik müdahaleler incelendi ve Scopus, PubMed, Web of Science ve ScienceDirect'te belirlenen 22 makaleye odaklanıldı.
İnceleme; çeşitli şiddet ve istismar biçimlerinin artan riskinden kaynaklanan travma sonrası stres, depresyon, anksiyete, keder ve kaybın yüksek yaygınlığı nedeniyle Suriyeli mülteciler için psikoterapötik müdahaleye olan ihtiyacı vurguluyor. İncelenen çalışmalardaki psikoterapötik müdahaleler Problem Management Plus (PM+), Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), göz hareketi, duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisi (EMDR), anlatı terapisi, dans ve hareket terapisi, sanat terapisi, psikososyal müdahaleler ve çevrimiçi psikoterapi olarak özetlenebilir. Genç ve çocuk mültecilerle yapılan çalışmalarda bilişsel-davranışsal beceri terapisi, EMDR grup terapisi, sanat, dans ve hareket terapisi ve duygulara yönelik erken ergenlik becerileri gibi çeşitli psikoterapötik müdahaleler uygulandığı görülmüştür. Yetişkin mültecilerle yapılan çalışmalarda ise çalışmaların sıklıkla PM+ müdahalesini uyguladığı dikkat çekmektedir. PM+'ın özellikle mültecilik sürecinin başlangıcında kamp ortamında uygulandığı, çalışmaların çoğunda da grup formatı ve yüz yüze psikoterapötik müdahalenin tercih edildiği gözlemlenmiştir. Bulgular, Suriyeli mültecilerin kültürel geçmişlerini ve deneyimlerini dikkate alan kişiye özel müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. Bu engelleri ele alarak ve kültürel açıdan duyarlı yaklaşımlar uygulayarak, ruh sağlığı profesyonelleri Suriyeli mültecilerin ev sahibi ülkelerdeki psikolojik iyileşmelerini ve entegrasyonlarını daha iyi destekleyebilirler.
Makaleye erişim için tıklayınız.